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LEGAL ETHICS OPINION 1787 CAN ATTORNEY PREVENT A 3RD PARTY 

WHO HAS PRIVILEGED INFORMATION 
FROM DISCLOSING THAT INFORMATION TO 
AN OPPOSING PARTY AND CAN ATTORNEY 
ENTER INTO A PRIOR AGREEMENT WITH 3RD 
PARTY TO KEEP PRIVILEGED INOFMRATION 
CONFIDENTIAL. 

 
   You have presented a hypothetical situation in which an attorney prepares a document in 
anticipation of litigation that contains his mental impression and thoughts about the case.  The 
attorney sends the document to an expert witness, who is not represented by counsel.  The 
hypothetical presented rests on an assumption that the transfer of the document to the witness 
does not waive the attorney-client privilege.  After the litigation begins, the attorney claims the 
privilege for this document as attorney work product and, therefore, does not provide the 
document to the opposing counsel.  Instead, the attorney provides a privilege log identifying the 
date, author, and recipient of the document.  The attorney is concerned that the opposing counsel 
could use that information to either informally request that the witness provide the document or 
to obtain the document from the witness via subpoena.  If such effort is made by the opposing 
counsel, the attorney may not learn about the request or the subpoena until after the document 
has already been provided by the witness to the opposing counsel.  To prevent that disclosure, 
the attorney wishes to enter into a contract with the witness, whereby the witness would agree to 
inform the attorney of any such request or subpoena and to delay responding until a motion to 
quash or a motion for a protective order can be heard by the court.   
 
   You have asked the committee to render an advisory opinion addressing the following issues: 
 

1) May an attorney request an unrepresented person who has received information 
protected under the attorney work product privilege is to notify the attorney of 
any requests by an opposing party for that information to delay responding to that 
request to allow the attorney the time to either have the subpoena quashed or a 
protective order entered? 

 
2)  May an attorney ever enter into a agreement with a third party to keep 
privileged information confidential if the purpose of that agreement is to prevent 
the third party from disclosing that information to an opposing party? 

 
   The questions raised in your hypothetical involve the lawyer’s duty of confidentiality as 
outlined by Rule 1.6. 1  Paragraph (a) of that rule carves out from the general duty of 
nondisclosure those disclosures “that are impliedly authorized in order to carry out the 
representation.”   Thus, Rule 1.6 contemplates that an attorney, while working within the 
parameters of the duty of confidentiality, may need to make disclosures to third parties, such as 
expert witness. The hypothetical attorney’s disclosure of the work product from this case to the 
expert witness was a proper disclosure.   
                                                 
1 The hypothetical uses the terms “attorney-client privilege” and “attorney work product privilege” interchangeably. 
While technically the two terms have separate meanings, the definition of “confidentiality” in Rule 1.6 specifically 
includes both the attorney-client privilege and the work product doctrine.  See, Rule 1.6, Comment 5. 
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   When an attorney makes disclosures necessary to carryout the representation, the attorney 
should be mindful of the continuing duty of confidentiality and, therefore, take necessary steps to 
prevent disclosure of client information beyond what is needed for the representation.  Rule 
5.3(a) directs that when an attorney employs, retains or is associated with a nonlawyer, certain 
precautions must be taken.2  Comment One to that rule confirms that Rule 5.3(a) applies not only 
to the employees of the attorney but also to independent contractors.   The attorney in the present 
hypothetical should therefore consider Rule 5.3 applicable to his contracting with the expert 
witness for the client’s matter.  That rule directs the attorney to “make reasonable efforts to 
ensure that the firm has in effect measures giving reasonable assurance that the person’s conduct 
is compatible with the professional obligations of the lawyer.”  The attorney in the present 
instance has provided confidential client information to the nonlawyer expert witness.  The 
attorney then needs to make “reasonable efforts” to ensure that the expert witness understands 
the attorney’s duty of confidentiality and to ensure that the expert witness protects the 
confidentiality of the information received.   
 
   In determining what would be “reasonable measures” to ensure that the expert witness acts in a 
manner compatible with the attorney’s duty of confidentiality, a parallel provision in the rules 
provides guidance.  Rule 1.6’s provisions regarding the general duty of confidentiality includes 
paragraph (b)(5), which allows for disclosure of: 
 

Information to an outside agency necessary for statistical, bookkeeping, 
accounting, data processing, printing, or other similar office management 
purposes, provided the lawyer exercises due care in the selection of the agency, 
advises the agency that the information must be kept confidential and reasonably 
believes that the information will be kept confidential.  (Emphasis added.)   
 

   While an expert witness is not hired for “office management purposes,” the precautions 
outlined for such disclosures in Rule 1.6(b)(5), including advising the third party that the 
information must be kept confidential, would be appropriate “reasonable measures” for this 
attorney to take.   
 
   The specific questions raised with this hypothetical inquire whether the attorney could 1) 
request the witness to contact the attorney upon receipt of a request or subpoena for the client 
information and 2) obtain an agreement from the witness that he will keep the client information 
confidential, including not disclosing the information to opposing counsel.  Each of those steps 
would be appropriate for this attorney to ensure, as required by Rule 5.3, that the expert witness 
does nothing to compromise the attorney’s duty to protect the confidentiality of information.  
This committee has consistently declared that protection of client confidences is a “bedrock 
principle” of legal ethics.  See, LEOs 1643, 1702, 1749.   
 
   The sort of steps proposed in the hypothetical are both permissible and advisable in the 
hypothetical situation. The committee notes, however, that with regard to the subpoena 

                                                 
2 The committee notes that the revision to Rule 5.3 that will go into effect January 1, 2004 in no way changes the 
conclusions drawn in this opinion regarding the current Rule 5.3. 
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provision, the attorney must be mindful of applicable court rules which may not in a particular 
instance provide for a hearing on a motion to quash in time to stay the witness’ duty to comply 
with the subpoena.  In such instances, the attorney may need to seek other means of client 
protection, such as provision of the materials by the witness to the court under seal.  While such 
specific strategies are a matter of civil procedure outside the purview of this committee, the 
committee notes that it would not be permissible for the attorney to contract with or otherwise 
encourage the witness to violate a rule of court.  A lawyer may not direct another person to 
violate a rule of court.  See, Rules 3.4(d) and 8.4(a).   
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
 
 
 


